Sazlıpınar Mahallesini Tanıyalım

Sazlıpınar Mahallesini Tanıyalım

Köyün İsmi

                Oğuz Türkleri Anadolu´ya gelmeden önce ikamet ettikleri yer ve köylerin adlarını, Anadolu´ya geldikten sonra kurdukları yerlere de ad olarak vermişlerdir. Rakka köyünün ismi Suriye´de önceden ikamet ettikleri Rakka´dan gelen isimdir. Rakka köyünün ismi 1962 yılında Sazlıpınar olarak değiştirilmiştir.

 

07.12.2015 3742

SAZLIPINAR KÖYÜ

Sazlıpınar Köyünün Yeri ve Sınırları

                Sazlıpınar Köyü, Türkiye´nin İç Anadolu Bölgesinin, Konya Ovası bölümünde, Karapınar ilçesine bağlı, Konya- Karapınar yolunda, Karapınar´a 30 km ve Konya´ya 70 km uzaklıkta bulunan Merdivenli köyünün 5 kilometre güneyinde yer almaktadır.

                Sazlıpınar köyünün doğusunda; Akçayazı köyü, kuzeyinde; İldanlı ve Merdivenli Yaylası, güneyinde Küçükaşlama, batısında İsmil beldesi bulunmaktadır.

Çevrenin Doğal ve Fiziki Durumu

                Sazlıpınar Köyü, Hotamış Ovası üzerinde ve tarihi bir höyüğün genelde kuzey kesimlerine kurulmuştur. Sazlıpınar Köyü ve yakın çevresi bir ova görünümündedir. Arazi düz olduğu için tarıma elverişli durumdadır. Köyün orta kesiminin güneyinde köyün mezarlığı bulunmaktadır.

                Sazlıpınar İlk ve Ortaöğretim Okulu, mezarlık ile köyden geçen ana asfalt yol arasına kurulmuştur. Okulumuz taşıma merkezli okuldur. Okulumuza; Küçükaşlama, Akçayazı, Derbent, Merdivenli, Kuzukuyusu ve Kurumlar yaylasından öğrenci gelmektedir.

Köyün Tarihi

                Sazlıpınar Köyü Türkmenleri, bugün Suriye´de bulunan Rakka´dan yaklaşık olarak 500 yıl önce gelmişlerdir. Sazlıpınar Köyü halkı, Hotamış Türkmenlerinin ´Şabanlı´ kabilesine mensup olup, Şabanlı Köyünün bir yaylası iken 1927 yılında köy olmuştur. 1928 yılında sınırları tespit edilmiştir. Önceleri Hotamış nahiyesine bağlı bir köy iken 1952 yılında Karapınar´a bağlanarak merkez köy haline gelmiştir. Köyün nüfusu 1800 civarındadır.

Ekonomik Durum

                Sazlıpınar Köyü ekonomisi genel olarak tarıma ve hayvancılığa dayanmaktadır. Arazinin tamamı ova görünümünde olması tarımı olumlu yönde etkilemiştir. Köyün sulama olanaklarının gelişmiş olması köyün gelirini olumlu yönde etkilemektedir.

                Köyün tarım alanlarının %50´si tahıl ürünleri, %50´si de mısır,şeker pancarı ve ayçiçeği olarak üretim yapılmaktadır.

                Köy kurak bir alanda kurulduğundan ve tarımı olumsuz yönde etkilediğinde ekilebilen arazilerin sulanması gerekmektedir. Sazlıpınar Köyü halkının kurmuş oldukları, yer altı suyu ile sulama kooperatifi ile tarlalarını sulamaktadırlar. Arazinin büyük bir kısmı sondaj kuyularından sulanmaktadır. Genellikler elektrik enerjisi ile sulama yapıldığından maliyet artmaktadır.

      Köyün diğer önemli faaliyetleri hayvancılıktır. Köyde süt kooperatifi kurulmuştur. Bu kooperatifin süt deposu bulunmaktadır. Bu kooperatifin çalışmalarıyla köye süt cinsi iyi inekler getirilmiştir. Bu hayvanlardan elde edilen sütler, kooperatifin deposunda depolanmakta ve Ereğli süt fabrikasına gönderilmektedir. Fakat bu hayvanların otlatılması için yeterli düzeyde mera alanı bulunmamaktadır. Bu durum küçükbaş hayvancılığı olumsuz yönde etkilemektedir.

            

    Köy halkı üretmiş olduğu ürünleri değerlendirmek için çevrede kurulan pazarlara götürüp satmaktadır. Sazlıpınar köyü halkının geliri ziraate dayandığı için yetiştirilen tahıllar ofislere ve tüccarlara satılmaktadır. Şeker pancarı ise özel sektörün Konya ve İsmil alım merkezlerinde alınmaktadır.

Kültürel Yönü

                Köyün genel kültür durumu giderek gelişme göstermektedir. Çevrede genel kültürü arttırıcı ve geliştirici okulumuzdan başka kuruluş yoktur. Köyün genel kültürü çevre ile olan ilişkilerden ve son zamanlarda artan haberleşme araçlarından ve televizyonlardan etkilenmekte ve buna bağlı olarak gelişme göstermektedir.

                Çevrede kültürü arttırıcı ve diğer Türkmen köyleri ile kaynaşmayı arttıran her yıl bir defa  kutlanan Türkmen Şöleni yapılmaktadır. Bu şölen Türkmen köylerinin katılımı ile gerçekleşmektedir. Şölen herhangi bir Türkmen köyünde yapılmaktadır.

                Köy kadınlarının giyimi Anadolu Türk kadını giyim tarzını kullanmaktadır. Kadınların yaptığı el işlerinden başka sanat alanı yoktur. Bu durum çevre ile olan ilişkileri kısıtlı kılmakta ve kültürün gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Köye çok seyrek olarak gazete girmektedir ve belirli kişiler tarafından okunmaktadır.

Ulaşım

                Çevre ile ulaşımı, Konya-Adana yoluna 5 kilometre uzaklıktaki asfalt yolla Merdivenli Yaylasına bağlanır. Karapınar ilçesine uzaklığı 35 kilometredir. Konya ile uzaklığı 70 kilometredir. Çevre köylere olan uzaklığı 4-10 kilometre arasında değişmektedir. Çarşamba günleri Karapınar´ın pazarı olması sebebiyle halk bu pazara gitmektedir. Ulaşım otobüs,araba,motosiklet ve traktörlerle sağlanmaktadır.

Su

                Hotamış´ta açılan kuyudan kapalı şebeke ile su gelmektedir. Bu kuyudan sadece Sazlıpınar Köyü yararlanmaktadır.